Відділ освіти Жовтанецької сільської ради Львівської області
Жовтанецької сільської ради
Міністерство освіти
і науки України
 

Як допомогти собі в стані тривоги, страху й очікування – поради фахівців

Дата: 23.02.2023 14:59
Кількість переглядів: 64

У МОН нагадали: крім страху напередодні роковин вторгнення, українці можуть відчувати тривожність, пригнічення, занепокоєння, емоційні “гойдалки” або ж перебувати в стані “очікування”. Проте все це – нормальні реакції організму. Важливо дослухатися до себе й довіряти собі, дозволити собі відчувати тут і зараз. Що краще почуватимуться дорослі, батьки й учителі, то надійнішою опорою вони будуть для дітей.

Міністерство освіти і науки України опублікувало поради, як допомогти собі в стані неспокою, розроблені фахівцями в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я.

Зокрема, щоб зменшити вплив страху, панічних нападів чи навіть постравматичного синдрому (ПТРС), варто намагатися контролювати свій психоемоційний стан.

Потрібно зосередитися, проаналізувати ситуацію та виокремити фактори, які власними зусиллями змінити неможливо. Можна приділяти собі “антистресові” 15-30 хвилин на день, щоб підтримати ментальне здоров’я.

У випадку, коли не виходить самостійно допомогти собі або своїм близьким, необхідно звернутися до фахівців.

Як можна собі допомогти:

  1. Фокусуватися на тому, що можливо контролювати. Планувати повсякденні справи та дотримуватися плану, ухвалювати маленькі рішення.
  2. Зменшити відстежування новин: у час, коли всі переймаються та обговорюють одну тему, вимикати телевізор та обмежити користування соціальними мережами.
  3. Зробити свій внесок у корисні справи. Знайти спосіб допомогти тим, хто цього потребує. Якщо немає ресурсу для великої діяльності – сконцентруватися на своєму оточенні: наприклад, зробити комплімент другу або принести каву для колеги. Це допоможе впоратися із негативом.
  4. Підтримувати зв’язок з людьми в громаді чи родині. Під час криз підтримка людей, які проживають ту саму ситуацію, допоможе впоратися з труднощами
  5. Дозволити собі відчувати. Бути сумними, розчарованими, плакати – нормально: не можна накопичувати негативні емоції, їхнє вивільнення дозволить почуватися ліпше.
  6. Облаштувати комфортне середовище: оточити себе по змозі приємними і зручними речами, дивитися улюблені фільми, їсти смачну їжу, мати цікаве хобі.
  7. Зменшувати напругу в тілі. Коли людина в стресі, м’язи зазвичай затиснені, тож є сенс практикувати дихальні вправи, медитацію на розслаблення.

Інфографіка з порадами

https://nus.org.ua/news/yak-dopomogty-sobi-v-stani-tryvogy-strahu-j-ochikuvannya-porady-fahivtsiv/ 


« повернутися

Вхід для адміністратора