Відділ освіти Жовтанецької сільської ради Львівської області
Жовтанецької сільської ради
Міністерство освіти
і науки України
 

PISA-2022, PISA-2025: РОБИМО ВСЕ ДЛЯ МАЙБУТНЬОГО ОСВІТИ

Дата: 29.12.2022 16:38
Кількість переглядів: 78

Український центр оцінювання якості освіти завершив виконувати завдання, пов’язані з проведенням  основного етапу PISA-2022.

Наш досвід, безперечно, увійде в історію освітніх оцінювань як приклад освітянської відданості справі, здатності долати будь-які труднощі, віри в майбутнє і в те, що заради цього майбутнього варто робити все від нас залежне.

Найперше хочемо подякувати безпосереднім учасникам тестування – 15-річним українцям та українкам, яким доводилося виконувати тестові завдання в різних, доволі нелегких умовах, перериваючи свою роботу, щоб перейти до укриттів під час  повітряних тривог, мерзнучи в неопалюваних класах чи підвальних приміщеннях. Безумовно, дослідження неможливо було б провести, якби не мужність освітян. Представники 177 закладів освіти, регіональні координатори PISA та керівники департаментів освіти докладали всіх зусиль, щоб створити належні та безпечні умови для його проведення. Оцінювання відбулося в 19 областях –  у тих регіонах, де безпекова ситуація дозволяла зібрати учасників у класах. Були заклади, у яких усі відібрані для дослідження учні / студенти працювали над завданнями тестів, що, безумовно, є показником високої довіри підлітків і їхніх батьків до організаторів. Внесок кожного з вас у суспільно важливу справу неоціненний!

Хочемо уклінно подякувати закладам освіти особисто. Тож за участі команди ЮНІСЕФ в Україні, давнього і надійного партнера Українського центру оцінювання якості освіти, здійснили свою мрію, а також мрію закладів освіти – підготували для кожного закладу освіти, який взяв участь у дослідженні PISA, комплект корисних подарунків для облаштування укриттів. Деякі заклади – учасники дослідження їх вже отримали, інші – отримають незабаром.

Нагадаємо, що цьогоріч команда ЮНІСЕФ в Україні підтримала проведення вступних освітніх оцінювань, зокрема допомогла в розроблені платформи для проведення НМТ / МКТ / МТНК.

Зауважимо, що відповідно до міжнародних норм у закладах освіти відбувалися спостереження щодо якості проведення дослідження. Відтак хочемо подякувати спостерігачам за їхню працю, здатність гнучко реагувати на будь-які виклики, уміння працювати в команді!

Після проведення дослідження в закладах освіти тривав період перевірки відповідей учнів / студентів на завдання з відкритою формою. Команда з 21 фахівця майже 2 місяці щодня працювала для того, щоб результати України стали частиною міжнародної бази даних дослідження. Кожну роботу було перевірено відповідно до докладних міжнародних інструкцій. До перевірки україномовних робіт екзаменатори пройшли довготривале навчання, перевіряли вони й англомовні роботи.

Під час попередніх циклів дослідження фахівці працювали в приміщенні Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, обговорювали кожну роботу. Цьогоріч це було неможливо, однак зберегти високу якість перевірки все ж вдалося. Екзаменатори працювали синхронно в режимі онлайн з різних точок світу.  Це надзвичайно складна і відповідальна робота, тож  уклінно дякуємо кожному екзаменаторові за неї.

У межах дослідження фахівці Українського центру оцінювання якості освіти також оброблювали його матеріали, кодували відповіді учасників оцінювання на запитання про фах батьків, омріяну власну професію.  Узагальнені дані учасників дослідження передано міжнародним партнерам  для подальшого опрацювання. Опрацьовані найкращими світовими аналітиками результати отримають всі країни  учасниці поточного циклу PISA для підготовлення звіту, і вже в грудні 2023 року Україна й понад 90 інших країн/економік – учасниць  оприлюднять їх для загалу.

Чи на цьому завершиться наш шлях у PISA? Безперечно, ні. 16 грудня 2022 року Розпорядження Кабінету Міністрів України засвідчило участь України в наступному циклі – PISA-2025. Уже втретє Український і регіональні центри оцінювання якості освіти забезпечуватимуть проведення дослідження. Цикл 2018 року – точка відліку, 2022-го був чи не єдиним інструментом вимірювання освітніх втрат унаслідок війни й карантину, а 2025-го має стати показником ефективності перших кроків у повоєнному відновленні держави.

Дякуємо захисникам і захисницям, які наближають нашу перемогу, дають нам можливість жити, працювати в освіті, мріяти про майбутнє!

Віримо в ЗСУ!


« повернутися

Вхід для адміністратора