Відділ освіти Жовтанецької сільської ради Львівської області
Жовтанецької сільської ради
Міністерство освіти
і науки України
 

Юрій Полянський - уродженець села Жовтанці, який здобув світове визнання.

Дата: 06.03.2020 20:19
Кількість переглядів: 269

6 березня 1892р. народився у Жовтанцях Юрій Полянський. Від часу, коли наше село вперше згадується в історичних документах, очевидно, єдиний його уродженець, який сягнув вершин науки і здобув світове визнання.
Учений-географ, геолог, археолог, активний громадський діяч, педагог жив у такий , час коли бути українцем в Україні і працювати для розвою своєї держави було загрозливо. Тому вимушена еміграція в чужі краї на довгі роки викреслила його ім'я з пам'яті на рідній землі.
Сьогодні постать славного уродженця Жовтанців відкривається кожному, хто не байдужий до історії рідного краю, хто свідомий того, наскільки важливо берегти пам'ять про минуле, бо ми без нього -- як дерево без коренів. Зрештою, дорогі мої краяни, пишатися , що і на цій землі, де ходимо ми з вами, народився той , хто достойний поваги всього українства.
Життя Ю.Полянського, його праця гідні подиву. І нам належить ще відкрити це, вивчити і передати в майбутнє.
Повертаємо із небуття славну постать свого односельця Ю.Полянського. відкриваємо для себе видатного ученого-географа, педагога, громадського діяча, патріота, людину.


На цей раз нашим провідником на дорозі до пізнання його особистості була Олена Томенюк - кандидат географічних наук, старший науковий співробітник географічного факультету ЛДУ ім.І.Франка.
Для учнів та вчителів наша гостя розповіла про насичене подіями життя Ю.Полянського від студентської лави до світового визнання його заслуг в галузі географії, геології, археології.
Безперечно, вражало, наскільки це була активна і діяльна особистість. Після закінчення філософського факультету Віденського та Львівського університетів потрапив у вир Першої світової війни спочатку в австрійську армію, потім старшиною в УГА, став одним із засновників Української військової організації(УВО), викладав географію, історію, іноземні мови в Академічній гімназії у Львові, в Українському вільному університеті ( був також одним із його засновників). Був одним із улюблених викладачів студентської громади(про що свідчать спогади випускників). Далі - директор природничого музею НТШ, дослідник Поділля, автор перших наукових праць з геології та геоморфології Галичини, автор перших підручників з географії України, дійсний член НТШ, активний учасник українських і міжнародних з'їздів і конгресів природознавців, етнографів, географів, позаштатний геолог Державного інституту у Варшаві. Після захисту дисертації - доктор філософії у ділянці географії, геолог-топограф Державного бюро меліорації Полісся у Бресті, інспектор середніх шкіл м.
Львова, професор антропології у Богословській греко- католицькій академії у Львові, завідувач кафедри географії Львівського університету ім. І.Франка, професор, бургомістр ( мер) м Львова. Вимушена еміграція і знову велика праця. У Мюнхені Ю.Полянський - професор геології в університеті ООН для переміщених осіб, професор Українського вільного університету, геолог-асесор Дирекції національної геології і мінералогії Аргентини в Буенос- Айресі, титулований професор і консультант національного університету В Буенос- Айресі, лауреат Національної премії з геології.
І це не повний перелік його заслуг перед вітчизняною і світовою наукою.
Попри серйозну розповідь, учні запитували ( і, звичайно, дізналися) про дитинство, про те, де жив у Жовтанцях, про родину, і про мрії. А найбільшою мрією Юрія Полянського була вільна Україна. Пишаємося!
Прозвучала пропозиція присвоїти школі ім'я славного уродженця Жовтанців. Сподіваємося, її підтримає сільська громада.Дякуємо нашій гості і географічному факультету ЛДУ ім.І. Франка за допомогу у великій справі національного виховання.

 



« повернутися

Вхід для адміністратора